Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

BESZÁMOLÓ: „Elveszíthetetlen öröm” - Bódás János-versünnep a Talentum Református Általános Iskolában

Imre Enikő / 2024-10-21 12:24:57

A székesfehérvári reformátusság 200 éves rendezvénysorozatának keretében a Talentum Református Általános Iskola könyvtárában megrendezett versünnep méltó tisztelgés volt Bódás János emléke előtt.

 

A megemlékezés bevezetőjében Bakonyi István irodalomtörténész   hitelesen és érzékletesen jelenítette meg Bódás személyiségét, emberi nagyságát, aki a protestáns költészet egyik legjelentősebb képviselője.

 

 

Bódás János, református lelkész és költő, 1905-ben született Tácon, Székesfehérváron halt meg 1987-ben. Középiskolai tanulmányait Pápán, a Református Kollégiumban végezte, majd teológiát tanult. 1939-től, egészen nyugdíjba vonulásáig, 1974-ig szolgált a székesfehérvári gyülekezetben. Bár már egészen korán, az 1920-as évektől alkotott, saját költői hangjára azonban csak később, fehérvári szolgálatának idején talált rá.  Első verseskötete 1926-ban, Pápán jelent meg Új titkok előtt címmel. Művei nemcsak hitének, de világképének is tolmácsolói.

 

Isten és embertársaink szolgálata az elveszíthetetlen öröm forrása -vallotta Bódás.

 

Költészete máig élő és ható, ahogy azt az eseményen megjelenő   résztvevők és nézők magas száma is mutatta, még ma is sokan olvassák és szeretik.

 

 

Bakonyi István előadását követően a két fehérvári gyülekezet irodalmat kedvelő, lelkes tagjai egy-egy szabadon választott Bódás-vers elszavalásával saját hitükről is bizonyságot tehettek. A szavalók széles korosztályt képviseltek- az általános iskolás diáktól a nyugdíjas klub tagjáig.

 

A rendezvényt   Cserta Gábor székesfehérvári művész saját megzenésített Bódás-versei tették még emlékezetesebbé.

 

/Talentum Református Általános Iskola/

 

Forrás: http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/24846/

 

tovább

FELHÍVÁS: Elkészült az idei Kárpát-medencei Imanap füzete

Imre Enikő / 2024-10-21 12:16:25

Kedves Olvasóink!
Kedves Nőszövetségi Tagok!


Szeretettel osztjuk meg önökkel a hírt, miszerint feltöltésre került az idei Kárpát-medencdei Imanap füzete a Szlovákiai Református Egyház honlapjára.


Két verzió készült, az egyik füzet formájában letölthető - füzetként fogja kinyomtatni, a másik pedig a szöveg, ha valakinek úgy felel meg.


A linken keresztül elolvasható az Imanap-előkészítő konferencia beszámolója, illetve letölthető az imanapi füzet.


Link: http://reformata.sk/mutat/8678/


A Kárpát-medencei Imanap füzete feltöltése került ehhez a bejegyzéshez is letölthető formátumban.


A tovább-ra kattintva érhető el.

tovább

Egyre hangosabbak, mégis milyen jó, hogy itt vannak - Magyaralmási Ref. Egyházközség beszámolója

Imre Enikő / 2024-10-21 12:01:23

Első olvasatra nyugodtan gondolhatná valaki, hogy most az ifjúsági csoportunkról fogok írni és talán akkor is találó lenne ez a cím, de most valami egészen másról szeretnék beszámolni.

 

Hálásak vagyunk Istennek, hogy 10 éve madárbarát gyülekezet lettünk, ahogy korábban is hírt adtunk erről (Gyöngybagolyvédelem - A "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány beszámolója). Egy lelkes fiatalember érkezett akkor hozzánk, aki tudva, hogy csak körülbelül ötven százalék esélyünk van a sikerre, mégis egy OSB lapokból készült dobozt telepített a református templomtoronyba. Ide a tervek szerint egy röpnyíláson keresztül tudnak majd bejutni a madarak. El is készült a doboz, melyet felszerelt a helyére, azzal a reménységgel, hátha visszatérnek ide költeni a gyöngybaglyok, melyek már évtizedek óta hiányoztak Magyaralmásról. Pedig valamikor őshonos madarak voltak itt. A felújítások során azonban mindenütt kizárták őket, így nem tudtak helyet találni a költésre, mert ők óvatosságból magasabb helyeket keresnek, hogy biztonságban lehessenek a fiókáik. Telt-múlt az idő, és mi sokáig hiába vártunk, mikor felmentünk néha a toronyba, bekukucskáltunk egy résen át, de lakók évekig nem érkeztek a költőládába.

 

 

Idén azonban megtörtént a csoda, mert mi így tekintünk rá. Egy fiatal gyöngybagolypár költözött be hozzánk. Ezt abból is tudhatjuk, hogy először csak négy-öt tojást láttunk a fészekben. Ez volt az első költés idén, majd a nyári tábor alatt néhány fős csapattal ismét felmentünk a toronyba a harangokhoz és nagy meglepetésünkre útközben azt láttuk, hogy ismét voltak tojások a dobozban. Néhány hete hat új fióka gyűrűzésére került sor és mi nagyon örülünk, hogy idén 10 gyöngybagoly fiókával gyarapodhatott az állomány és hálásak vagyunk, hogy itt találtak otthonra ezek a hasznos madarak, amelyek egyébként összeszedik az egereket, kisebb rágcsálókat, kártevőket a környéken.

 

 

Tudjuk, hogy sajnos valószínűleg nem fogja minden fióka megérni az érett felnőttkort, mégis van folytatás. Ez a hat fióka is kirepül, mint az előző négy, de a fiatal pár minden bizonnyal itt marad és reméljük, még sokszor megörvendeztetnek bennünket fiókákkal. Igaz, néha az esti órákban kicsit meg is ijesztenek minket, mikor vadásznak, váratlanul meglepnek, furcsa hangokat adnak ki, mégis milyen jó, hogy itt vannak!

 

Valljuk meg őszintén, előfordul, hogy aggódunk a gyülekezetünk jövője miatt, ami érthető is. Nálunk is most van kirepülőben egy ifjúsági csoport, többen megkezdték a főiskolát, egyetemet. De legyen reménységet adó bátorítás ez a példa is, hogy van folytatás. Reméljük, hogy nálunk is hamarosan indul a következő ifjúsági csoport! Hiszem, hogy Isten kegyelméből lesznek mindig újak, gyermekek és fiatalok is! Ha pedig majd kiröpülnek, és úgy tűnik elölről kell kezdeni a magvetést, mert valószínűleg nem marad minden fiatal itt a faluban, akkor is van reménység. A fiatalok közül, akik megtérnek és elkezdik követni az Urat, sokan messze kerülnek majd innen. Mégis milyen jó, hogy most itt vannak! Reménység szerint, majd valahol egy közösség hasznos tagjai lesznek és egy gyülekezet proiftál majd abból, hogy ők itt felnőhettek. Szolgálni fognak az Úrnak és felnőtt felelős keresztyénként viszik majd magukkal a krisztusi szeretetet, a fészekmeleget, amit itthon a gyülekezetben megtapasztaltak.

 

Legyen ez a mi kis örömünk bátorítás mindenki számára. Van reménység! Istenünk gondviselő szeretete velünk van és ahogy Jézus megígérte, Ő Szentlelke által velünk is marad minden napon a világ végezetéig.

 

 

Polgár Tibor

lelkipásztor

 

Fotók: Kovács Barnabás


tovább

Suliváró programok a Talentumban

Imre Enikő / 2024-10-16 22:15:33

tovább

A Pro Pannonia Reformata díjas Dr. Bíró Zsuzsanna méltatása

Imre Enikő / 2024-10-10 22:08:13

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése Pro Pannonia Reformata díjat adományozott ünnepi közgyűlésén Dr. Bíró Zsuzsanna jogtanácsos asszonynak, a Mezőföldi Református Egyházmegye jogtanácsosának. A díjazottat Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese méltatta.

 

A méltatás teljes szövege a tovább mögött olvasható.

tovább

A Pro Pannonia Reformata díjas P.Tóthné Szakács Zita méltatása

Imre Enikő / 2024-10-10 22:05:24

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése Pro Pannonia Reformata díjat adományozott ünnepi közgyűlésén P. Tóthné Szakács Zita nagytiszteletű asszonynak, az Országos Református Nőszövetség, valamint a Dunántúli Református Nőszövetség korábbi elnökének. A díjazottat Mayerné Pátkai Tünde, a Dunántúli Református Nőszövetség elnöke méltatta.

 

A méltatás teljes szövege a tovább mögött olvasható.


tovább

A Pro Pannonia Reformata díjas Dr. Márkus Mihályné Eördegh Ildikó méltatása

Imre Enikő / 2024-10-10 22:03:03

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése Pro Pannonia Reformata díjat adományozott ünnepi közgyűlésén Dr. Márkus Mihályné Eördegh Ildikó főtiszteletű asszonynak, a Dunántúli Református Nőszövetség első elnökének. A díjazottat méltatta Gerecsei Zsolt esperes.

 

A méltatás teljes szövege a tovább mögött olvasható.

tovább

Mondhassák mindig, hogy nagy az Isten! - Beszámoló Egyházkerületünk Közgyűlésének ünnepi alkalmáról

Imre Enikő / 2024-10-10 21:58:52

Lelkészszentelés, Pro Pannonia Reformata és Dobos Károly díjak átadása, hálaadás elkészült beruházásokért. Istentisztelet keretében tartotta meg egyházkerületünk Közgyűlése ünnepi ülését Balatonfüreden. A szeptember 28-i alkalmon Steinbach József püspök, igehirdetésében a hat fogadalmat tett lelkipásztor szívére helyezte: „Emlékezzetek honnan hívott el, mire hívott el benneteket az Isten, és arra, hogy miként tölthetitek be ezt a feladatot".

A teljes beszámoló a tovább mögött olvasható.

tovább